L'homeopatia és, possiblement, la pseudo-medicina que més de moda està en els últims temps. La creació d'una Càtedra d’Homeopatia a la Universitat de Saragossa o la programació per part de la UNED de tres cursos de màster en què s'ensenya aquesta pseudociència són proves d'això. El propòsit d’aquest article  és aportar unes breus pinzellades informatives, de fàcil comprensió i accés, de les que moltes vegades no té el consumidor d'aquest tipus de productes. 

 
Història i fonaments de l'homeopatia

El terme homeopatia té l'origen en les idees del metge alemany  Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1775-1843).

L'homeopatia clàssica es defineix habitualment com el sistema mèdic basat en l'ús de quantitats diminutes (inifinitessimales) de substàncies que en grans dosis produirien símptomes semblants als de la malaltia que està sent tractada. 

Així doncs  l’homeopatia és un mètode terapèutic alternatiu  que es basa en administrar petites dosis de substàncies derivades de  plantes, animals i/o  compostos minerals per a activar les pròpies defenses del nostre organisme i arribar  a guarir o millorar les malalties. Aquest procés podria assemblar-se al mecanisme d’una vacuna.

La teoria de l'homeopatia sosté que els mateixos símptomes que provoca una substància tòxica en una persona sana poden ser curats per un remei preparat amb la mateixa substància tòxica, seguint el principi de "el mal es cura amb el seu igual”

 


 
Productes homeopàtics
La preparació dels remeis homeopàtics, coneguda com a dinamització o potenciació, consisteix en una sèrie de dilucions seguides d'agitacions i fortes sacsejades després del procés de dilució.


L'elecció de la potència prescrita depèn de com d'assentada estigui la malaltia diagnosticada. Els medicaments homeopàtics, com qualsevol altre medicament, són prescrits per metges i dispensats per farmacèutics. A aquest efecte, els Llicenciats en Medicina així com els Llicenciats en Farmàcia i Veterinària poden estudiar aquesta terapèutica a manera de Màster o Especialitat Universitària inclosa en la formació postgrau.

L'homeopatia ha atret als metges durant més d'un segle i mig, i molts d'ells han testificat la seva eficàcia.

Hi ha un ampli mercat de tractaments homeopàtics . En algunes part d'Europa i en alguns altres països, com l'Índia; Alemanya o  Andorra , l'homeopatia i altres formes de medicina alternativa són cobertes en les assegurances mèdiques.

Els partidaris dels tractaments homeopàtics assenyalen el fet que la majoria de la gent que cerca tractaments homeopàtics estan satisfets amb els resultats i que la malaltia millora  sempre que el medicament estigui prescrit encertadament i es prengui correctament.
A part dels abans ja esmentats, hi ha deu centres universitaris espanyols que ofereixen màsters i postgraus en homeopatia a metges, farmacèutics  i veterinaris, incloent en aquests les Facultats de Medicina de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Valladolid i la Universitat de Sevilla.

 

Acció:

La forma d'acció de l'homeopatia és estimular les defenses pròpies de l'organisme, assegurant que No té toxicitat ja que l’homeopatia és capaç de millorar i guarir el cos sense agredir. No és tòxica i no provoca reaccions al•lèrgiques.
 
Diagnòstic, dosificació i administració del producte:
L'exploració del homeòpata tant a nivell físic com psíquic determinarà el tractament més efectiu, sent imprescindible acudir a un professional de la matèria. La forma més comuna de presentar el medicament homeopàtic és en forma de "grànuls", la manera correcta d'ingerir serà "sublingual": dipositar els grànuls sota la llengua fins haver desfet, evitant empassar o mastegar. Un cop pres el producte no s'ha d'ingerir res almenys en 10 minuts per assegurar una òptima absorció.
 
Substàncies i / o aliments a evitar durant el tractament: 
El mentol, cafè i aliments especiats o aromàtics, poden interferir en l'activitat del fàrmac, per la qual cosa haurà de consultar amb l'especialista abans de consumir-los.
 
Usos de l'homeopatia 
Segons la homeopatia no existeixen dues malalties iguals ni existeixen medicaments idèntics entre si: tot ha de ser diagnosticat i cada remei prescrit segons les característiques fonamentals de l'individu malalt. l'homeopatia estudia els símptomes i individualitza els casos.

L'homeopatia és una teràpia molt utilitzada per a tractar:

-   Al-lèrgies
-   Otitis
-   Refredats
-   Sinusitis
-   Gastritis o diarrea
-   Restrenyiment
-   Mal de coll
-   Picades d’insectes
-   Prevenció de picades de mosquit
-   Afonia
-   Estats gripals
-   Enfortir defenses
-   Febre
-   Mal de cap
-   Caiguda del cabell
-   Abatiment
-   Ansietat
-   Sudoració
-   Hematomes o  cops  
-   Ferides
-   Post operatoris
-   Retenció de líquids i control de pes
-   altres.

Laboratoris 

 

 

Homeopatia