COSMÈTICS PER SENYALS I CICATRIUS.

 

Després de produir-se una ferida , es posa en marxa el procés de cicatrització .
 
La cicatrització ideal seria aquella en la què al final del seu procés, no s'observen diferències entre el teixit nou i el vell . Però poc sovint es tracta d'un procés ideal, i per això en la majoria dels casos acabem observant una cicatriu .
 
La cosmètica pot ser molt útil per aplicar en cas de marques i cicatrius recents , per tal d'ajudar als processos de reparació , alhora que es pot minimitzar la seva aparença .
 
El més adequat en aquests casos , és l'ús de productes que continguin actius reparadors , aquests ajudaran a cicatritzar la pell. Entre ells trobem :
 
Oli de Rosa Mosqueta : activa la regeneració cel·lular en lesions i cicatrius , frena la pèrdua d'aigua del teixit i estimula la producció de col·lagen i elastina ( mantenint la flexibilitat de la pell ) .
 
Centella Asiàtica : els preparats amb aquesta planta estan indicats per via tòpica com a cicatritzants , especialment en cas de ferides posttraumàtiques o postquirúrgiques .
 
Alantoïna : és un actiu que afavoreix la cicatrització per la seva activitat epitelitzant i d'augment de la hidratació de la pell .
 
Oli de Pericó : té una acció antiinflamatòria dels teixits que envolten la ferida , té un efecte anestèsic local suau i és molt útil en les molèsties ocasionades pel mateix procés de cicatrització .
 
Hi ha altres actius més nous que també afavoreixen la cicatrització del teixit i ajuden a la seva reparació .
 
Amb l'aplicació d'aquests productes , facilitem la formació de teixit sa , que aquest creixi de forma estructurada i ordenada , per així evitar la formació de cicatrius voluminoses .
 
En qualsevol cas , la pell malmesa , ha d'estar ben cuidada i hidratada .

 

COSMÈTICS PREVENTIUS D’ÚLCERES I IRRITACIONS DE PELL

 

Els encetaments i irritacions, en funció de la seva severitat , poden arribar a comprometre algunes de les funcions principals de la pell , i acabar causant problemes més greus .
 
El que més preocupa de l'encetament i la irritació , és la pèrdua de la funció barrera , que es tracta de la barrera natural que protegeix la pell de bacteris i fongs, entre d'altres.
 
Per evitar que això passi i que es danyin estructures més internes , com capes més internes de la pell , hauríem d'aplicar productes que lubriquin la zona afectada , que ajudin a preservar i mantenir el bon estat de l'epidermis , restablint el mantell hidrolipídic que protegeix la pell afavorint la seva regeneració .
 
En funció de l'edat, el tipus d'irritació , l'estat de la pell i de l'efecte desitjat , es poden aplicar : pastes o pomades , emulsions o cremes , o olis .
 
Les pastes i pomades ens aportaran propietats antifricció . Les pomades són untuoses i formen una barrera protectora . En aplicar-les sobre la pell , formen una pel·lícula emolient que la cobreix , la protegeix i la suavitza , aportant certa flexibilitat . Les pastes incorporen una quantitat important de pols que formen una barrera física que impedeix un possible dany de la pell a causa de entrar en contacte amb agents irritants .
 
Les emulsions i cremes se solen aplicar amb la finalitat de recuperar la pel·lícula hidrolipídica ( deteriorada per agressions fisicoquímiques diverses ) , per rehidratar l'estrat corni de la pell o per regenerar l'epidermis danyada .
 
A aquest tipus de vehicles se'ls incorporarà diversos principis actius cosmètics , des de components grassos (com ceramides i olis vegetals) , derivats vitamínics ( Dexpantenol , vitamina A i E ) , agents que disminueixin la inflamació i estimulin la renovació cel·lular i la síntesi de col·lagen .
 
També pot ser útil l'ús d'Olis , per les seves propietats emolients i hidratants. Recomanem l'ús d'olis vegetals naturals com : oli d'Ametlles dolces , de germen de blat , d'Àrnica , de Calèndula , d'Alvocat , de Pericó , de Jojoba , de Moringa , d'Argan , d'Avellana , de Borratja , de Pastanaga ... ,una llarga llista d'olis , als quals se'ls pot incorporar vitamines liposolubles , àcids grassos essencials , agents antisèptics , antioxidants i fins i tot perfums hipoalergènics .
 
Davant d'aquestes recomanacions , la més important és la de mantenir una bona hidratació .
 

DERMATITIS ATOPICA

 

La Dermatitis Atòpica és deguda a una reacció d’hipersensibilitat (similar a la d’una al·lèrgia) a la pell, que provoca una inflamació cutània perllongada i crònica.

La Dermatitis Atòpica ve acompanyada d’un prurit intens i d’una pell molt seca. I aquí és on la COSMÈTICA PERSONALITZADA pot aportar el seu granet de sorra, tant per millorar l’estat de la pell, com per allargar els períodes entre els brots.

Per tant, elaborem cremes, locions, emulsions, gels, i altres formes cosmètiques, que aportin a la pell les següents propietats:

- Hidratació (usant factors naturals d’Hidratació).

- Que redueixin o dificultin la pèrdua d’aigua a través de la pell (amb l’ús de Ceramides).

- Que calmin i disminueixin la inflamació i la picor sense necessitat d’usar corticoides tòpics (amb l’ús d’actius  com l’Àcid Glicirrètic i el Biosaccharide gum-2).

- Que aportin àcids grassos essencials, que són deficitaris en aquestes pells tant SEQUES (com l’Oli de Borratges, d’Argan, d’Onagra, de Jojoba, Triglicèrids, i molts més).

- Que restableixin l’efecte barrera de la capa còrnia (amb la mantega de Karité).

- Que calmin la irritació ( amb Calendula, Arnica o Pericó).

- I sobretot que reparin la pell malmesa.

Aquests cosmètics sempre s’elaboren personalitzats, i variaran en funció de l’estat de la pell, de l’edat i dels símptomes que predominin. i sempre s’elaboraran sense cap perfum i utilitzant la base més adequada i indicada per aquests tipus de pell.

 

DERMATITIS SEBORREIQUES

 

La Dermatitis Seborreica és una malaltia de la pell que afecta al cuir cabellut la cara i el tors. Es tracta d’un trastorn funcional de les glàndules sebàcies, que produeixen una hipersecreció grassa.

La malaltia causa enrogiment de la pell, irritació, pell escamosa i descamació que afecta a les zones amb més densitat d’aquestes glàndules.

Per atenuar els símptomes d’aquest trastorn, elaborem cosmètics que duguin a terme diferents activitats:

Regulació de l’excés de sebo (amb el Retinol, oli d’Argan i altres actius)

Regulació i reducció parcial del procés inflamatori (amb Biosaccharide gum-2 i l’àcid Glicirrètic)

Activitat antibacteriana i antisèptic suau (com els extractes i olis de Camamilla)

I factors d’hidratació (com els Factors Naturals d’Hidratació i principalment amb Hialuronat sòdic)

Amb tot, poden usar-se tractaments combinats, de cremes i emulsions de “tractament” juntament amb mascaretes (amb activitat calmant i exfoliant suau), tònics (calmants), sèrums hidratants, i altres cosmètics adequats.

 

PSORIASIS

 

Per poder conèixerles necessitats d’una pell amb psoriasis, primer cal conèixer el procés de la malaltia.

La causa de la psoriasis és una velocitat anormalment alta de la divisió cel·lular de les cèl·lules epidèrmiques, o sigui que si la cèl·lula epidèrmica, en condicions normals triga 30 dies en fer el recorregut des de la capa més interna (capa basal) fins a la superfície de la pell amb la posterior descamació, en un brot de psoriasi, aquest procés pot arribar a ser de 3 dies.

Existeixen moltes variants segons la morfologia de les lesions. La més freqüent és la psoriasis en plaques, que es caracteritza per la formació simètrica de plaques de 1 a 30cm i que es poden localitzar en qualsevol zona de la pell. Aquesta pell, a part de presentar una descamació severa, sota les plaques la pell es troba “desprotegida” respecte a possibles infeccions oportunistes.

La psoriasi no té cura, però hi ha tractaments que milloren el seu procés. A nivell cosmètic es poden dur a terme mesures higièniques que causin una millora de l’estat de la pell i que permetin allargar el temps entre brots i que aquests siguin més curts.

Recomanem l’ús de productes hidratants per ajudar a millorar els efectes de sequedat i irritació amb els que cursa el procés de la psoriasis, usant factors d’hidratació i humectants (com el hialuronat sòdic, els Factors Naturals d’hidratació), també està molt recomanat l’ús de cosmètics que continguin extractes Calèndula i Avena, com a productes calmants, també l’ús de substàncies emol·lients,  i l’ús d’antiinflamatoris naturals, com l’àcid glicirrètic.

En cas de psoriasis en plaques, també pot ser molt eficaç l’ús de cosmètics queratolítics (per eliminar la descamació de la pell) associats a substàncies emol·lients.

 

ACNE

 

Preparem cosmètics per pells amb acne i amb tendència acneica

Principalment contenen extracte de camamilla (pels efectes antisèptics i bactericides), oli d’Argan (per la capacitat de regular processos inflamatoris i irritatius, a part de la capacitat reguladora del sebo  a llarg termini),  Oli de Calèndula (amb propietats antisèptiques, antiinflamatòries i cicatritzants) i Retinol.

Tampoc ens hem d’oblidar dels factors d’hidratació, ja que les pells acneiques també es deshidraten amb les agressions externes, i també poden presentar un important grau de deshidratació degut al mal ús de productes cosmètics, que ressequen i malmeten la pell fins deixar-la totalment deshidratada i desvitalitzada.

Analitzem la pell i en funció del seu estat, de l’edat i de les característiques de la pell, triarem la base més adequada.

Els crema-gels poden ser una base molt adequada per preparar cosmètics per pells acneiques i per pells grasses, ja que no són comedogènics (no causen acne), s’absorbeixen amb molta facilitat i són molt agradables al tacte.

En casos de pells acneiques també poden estar indicades les emulsions conegudes com “oil free” (elaborades amb silicones) a les que s’hi poden afegir actius cosmètics com el hialuronat sòdic, per hidratar bé la pell i augmentar les reserves d’aigua epidèrmiques.

Als cosmètics dirigits als processos d’acne, també s’hi poden afegir altres actius amb d’altres propietats: “despigmentants”, “antiarrugues”, “anti-bosses”, cicatritzants i reparadors de marques facials, perquè qualsevol actiu pot incorporar-se a una base adequada, sempre que no empitjori o causi més processos acneics.

Però no només trobem cremes i emulsions de tractament, també recomanem l’ús de tònics, Mascaretes,  exfol·liants i sabons, totalment personalitzats i adequats a la pell.

 

PROBLEMES DE PIGMENTACIÓ

 

La majoria de les taques que observem a la pell del rostre tenen el seu origen en l’hàbit d’exposar-se al sol sense la protecció adequada, o són conseqüència d’alteracions hormonals, o són l’estigma d’un procés inflamatori previ.

Abans de començar a utilitzar cosmètica, per actuar sobre la hiperpigmentació, caldrà descartar que hi hagi qualsevol patologia cutània.

Amb la cosmètica pot millorar-se visiblement l’aspecte de les taques. Per fer-ho podem usar actius cosmètics amb activitat diferent i que, conjuntament, donaran lloc a una millora del resultat del tractament.

Una via seria la de la disminució i regulació de la producció de melanina. Aquí trobem actius preventius de la pigmentació cutània (com l’àcid fític i l’àcid kògic), actius blanquejants i despigmentants (com l’Arbutina i l’Extracte de Morera) o actius uniformadors de la pigmentació (com els derivats de la Vitamina C).

Un altre front sobre el què caldrà actuar és el de la FOTOPROTECCIÓ. Ja que si continua incidint la radiació solar sobre la pell, sense estar protegida, aquesta es tornarà a pigmentar.

En aquest grup hi trobaríem els Filtres Solars en combinació amb substàncies naturals com l’Oli d’Alvocat que té capacitat per filtrar la radiació solar.

És molt important usar Fotoprotectors durant el dia, mentre s’estigui realitzant un tractament per unificar el to de la pell.

Un altre front sobre el què caldria actuar, és el de la renovació de la pell, per tal d’eliminar les capes hiperpigmentades i que la pell es renovi sana i amb un to uniforme. Aquest procés caldrà dur-lo a terme sense l’ús d’actius irritants per la pell (ja que podrien ocasionar certa inflamació i posterior pigmentació, per tant, seria contraproduent).

Per renovar les capes de pell, usarem diferents tipus de cosmètics adequats al tipus de pell: sèrums regeneradors, mascaretes exfoliants suaus o sabons naturals exfoliants, entre d’altres.

Per últim, cal dir que quan s’usen tractaments despigmentants, es recomana aplicar cosmètica indicada per tractar el fotoenvelliment. Ja que són tots aquells cosmètics que ajuden a reparar els danys cel·lulars que ocasionen les radiacions UV, i aquells cosmètics que redueixen i ajuden a eliminar la formació de radicals lliures. Amb aquests efectes podríem aconseguir dificultar l’aparició de noves taques hiperpigmentades.

 

PELLS SENSIBLES: PELL AMB TENDÈNCIA A LES VERMELLORS

 

Parlem de RUBORS, ERITROSI, CUPEROSI i ROSACEA: quan els capil·lars de la pell es tornen fràgils.

Algunes pells delicades poden patir sensació d’inconfort, calor i vermellors. Una de les causes d’aquestes vermellors és la fragilitat excessiva dels capil·lars sanguinis de la ona mitja del Rostre. Comença amb un Rubor puntual que amb el pas del temps fa que les vermellors siguin cada cop més freqüents, fins a convertir-se en algo permanent si no es prenen les mesures adequades.

Hi ha varis factors que ho predisposen com: les radiacions UV, el clima (canvis bruscos de temperatura produeixen constants Vasodilatacions i Vasoconstriccions que fan empitjorar l’estat d’aquestes pells), l’alimentació (alguns aliments i begudes empitjoren el procés), l’estrès, l’herència i l’envelliment.

Podem usar cosmètics que actuïn per millorar tots aquests símptomes relacionats amb la fragilitat capil·lar i la irritació que pot presentar la pell sensible.

Usarem productes cosmètics que ens permetin millorar la circulació, calmar la pell i tonificar les parets dels vasos sanguinis, usant actius antiinflamatoris, calmants i per la irritació (com l’àcid Glicirrètic, l’Arnica i la Calendula), i actius venotònics i astringents (com els extractes de Rusco, Hamamelis, Melilot, Castanyer d’Indies, Mirtil, Vid i altres).

I tots aquests actius els podrem incorporar a diferents bases, en funció de l’edat, l’estat de la pell i el grau dels símptomes. Trobarem gels, locions, crema-gels, cremes riques, cremes lleugeres, i altres formes. Caldrà analitzar la pell i valorar quin serà el producte més adequat.

ALTERACIONS DE LA PELL