APLICACIONS COSMÈTIQUES DEL FACTOR DE CREIXEMENT EPIDÈRMIC

El món de la cosmètica avança a passos de gegant. La investigació i la creació de nous actius cosmètics per assegurar una pell cada dia més jove forma part del dia a dia de moltes empreses i laboratoris. I nosaltres, els farmacèutics formuladors, estem amb els ulls ben oberts per a conèixer al màxim les novetats en actius cosmètics que demostrin gran eficàcia.

Ara toca el torn al factor de creixement epidèrmic o EGF.

Aquest factor és una proteïna que es troba de forma natural en el nostre organisme. Aquesta proteïna és alliberada per algunes cèl·lules amb la finalitat de regular el cicle cel·lular: tant per al desenvolupament, per a afavorir la renovació i per assegurar la seva supervivència, jugant un paper molt important en els processos de cicatrització de ferides i lesions en els teixits.

Aprofitant l'activitat d'aquest factor, que té la capacitat per regenerar i estimular la formació de nou teixit epidèrmic, s'ha vist que també pot usar-se en l'alta cosmètica per tractar l'envelliment cutani, com a ingredient "antiaging".

Fins ara no hi havia productes o vehicles estables per a aquest actiu, en el mercat, però amb la revolució de les noves tecnologies, ja comença a trobar-se al mercat productes fiables i d'eficàcia demostrada.

Així doncs, l'ús d'aquest factor en el món de la cosmètica pot ser molt interessant, principalment en la cosmètica antienvelliment, ja que l'aplicació del producte sobre la superfície de la pell, es tradueix en una millora general de la qualitat de la pell , una menor flacciditat, menys arrugues fines i una hidratació profunda, ja que el EGF estimula la funció de les cèl·lules encarregades de sintetitzar àcid hialurònic, col·lagen i elastina endògens.

Així mateix, també podem aconseguir un efecte de regeneració tissular en pells danyades pel sol ("fotoenvelliment"), pells danyades per l'exposició reiterada a certs agents físics i químics (radioteràpia i quimioteràpia) o pells que han patit lesions en les quals el teixit no ha cicatritzat correctament (formació de queloides).

Per tant, ens trobem davant d'un producte estable, molt estudiat, i ara, d'eficàcia demostrada en l'aplicació cosmètica, que ens pot aportar propietats molt interessants, ja que ens apliquem tòpicament el millor activador cel·lular del que disposem i que es troba en el nostre organisme, la qual cosa ho fa totalment assimilable i tolerable a nivell fisiològic.

En aplicar els productes cosmètics que contenen aquest factor de creixement epidèrmic a la pell, és possible aturar i alentir el procés d'envelliment cutani i al mateix temps incrementar la producció de noves fibres de col·lagen i elastina.
És per això que aquests tipus de molècules activadores se les ha anomenat la nova revolució en el tractament cutani.

Es recomana aplicar els cosmètics amb activadors cel·lulars preferiblement a la nit, ja que és quan la pell està produint el col·lagen i quan el procés de reparació és més important. A més, a la nit no acostumem a gesticular i la musculatura facial està més relaxada, i si al mateix temps estem estirats cap per amunt, la pell no s'arruga tant.